Azorerna 2014 – Furnas expedition “Mission Possible”

Maj 2014
Måndag 26 maj

Jag åker för att träffa dykarna, Jorge och Rui som ska hjälpa mig att gräva fram konmaterialet.
Johan och Johan skickar jag för att borra efter bergsprover från gaspar Dome. Vi fick låna borrmaskin från Jorge (dykaren) och köpte nästan en hel borr från affären, fästet till borrmaskinen saknades! Med lite mekande fick vi en fungerande stenborr till slut.

Dykarna har varit och dykt förut i sjön och vet vad som väntas. Rui (som sitter på pallen på bilden) börjar att gräva, kommer ner på ett djup där han får ner hela armen (samma djup som Johan och Johan kom ner på), dock utan resultat. Vi flyttar pråmen, för att försöka hitta ett bättre ställe att gräva på.

Nu är det Jorges tur. Han gräver ännu djupare och kan få ner hela huvudet och armen. När han kommer upp ruskar han på huvudet, han kom inte igenom, trodde han. Vi bestämmer iallafall att han ska hoppa tillbaka och ta upp det som fanns i gropen. Döm om min förvåning när han kommer upp med materialet vi letade efter, tefra, i form av lappilli (vulkansisk grus). Jorge hade missuppfattat uppdraget, han trodde att han skulle komma ner till berg. Wow!! Jag har materialet under sedimentet.

Mission Possible almost completed. Hur har det gått för Johan och Johan? Jag vågar inte ringa och höra efter. Efter jag tagit några ytprov med min egen provtagare (som fungerar bra) åkte vi tillbaka och träffade Johan och Johan. De hade borrat fram några bergsproppar, kanon. Mission Possible completed.


Efteråt en avslutningslunch med alla dykarna och sedan hem och sortera prover och packa. Det skulle vara kul att vara turist på Azorerna någon gång, kanske nästa gång.

I mitt nästa forskarliv ska jag satsa bara på tefra från land, då räcker det att ta med sig en tesked, tycker Johan (på bilden nedan) som är Hasses son.

Hälsningar Tommy

 

Söndag 25 maj

Den sista dagen för Johan och Johan att dyka. Idag måste vi fixa resten av provtagningen på sjön. Prioritetsordningen är att få material från konen under sjösedimentet. Om det inte är berg, vad är det då? Viktigt att kunna svara på.

Tyvärr så kommer dykarna inte igenom sedimentet, omprioritering, dykarna måste vila. Vi prövar oss på att ta ett djupsedimentprov med rör som vi skarvar ihop med gängtejp för att sedan trycka/slå ner tremetersröret från båten. Först, en halvtimme rörmokarjobb – att skarva rör och ordna utrustningen. Vi lyckas får ner röret en bit men rören är för klena för 9 meters djup. Röret böjer sig när man försöker tvinga ner det i sedimentet. Fungerar icke, sedan knäcks röret när vi tar upp det.

Tiden tickar oerhört fort. Dykarna måste fixa sedimentproverna på konen snarast, jag inser att vi inte kommer att få något prov på konen under sedimentet.
Plan B; jag ringer nya dykare som Evaristo känner, de som hjälpte oss med flotten. På kvällen är det

klart, jag får två dykare till på måndag och vi fick även låna båten, tack ”Mr. Botsman”. Mr. Boatsman är killen som har hand om båten och inte kan säga ett ord på engelska.
Men vi kommer bra överens ändå med teckenspråk, lokala tolkar, bananförsäljaren och kaffeförsäljaren.

Hemma kl. 19 för att göra sig i ordning för att åka till Evaristo på kvällen. Vi trodde att det bara skulle bli vi men det visade sig att det var en mindre fest som höll på, kul! Evaristo är en riktigt trevlig kille! Hemma sent.

 

 

Lördag 24 maj

Den andra dagen på sjön fortsätter vi att borra men på ett annat ställe på konen som är intressant. Vi kommer igång lite snabbare med borrningen och provtagningen på borrplatsen tar tid. Jag trodde att allt vi har gjort på två dagar skulle ta en dag. Här var det ca. en meter djupare, d.v.s 6 meter. Borrutrustningen vi har på 6 meter är riktigt tung. Men borrmaskinen och borrutrustningen går som en klocka. Efter 1.1 meter blir det stopp, tvär stopp igen. Varför?? Resultatet är densamma som igår, ingen borrkärna.

Vi måste se framåt mot morgondagen, gräva efter konmaterial under sedimenten, fixa resten av sedimentproverna, filma botten o.s.v.

Mer utrustning införskaffas, vi är stammisar på ”vårt” byggvaruhus. Tyvärr är kvaliteten bristfällig där, vissa verktyg vi köper håller inte att använda ens en gång. Problemet är att vår utrustning är för kraftig. Vi har fortfarande två borrstänger vi inte får isär.
Berget, vi senare ska borra på, ligger på en sluttning på privat mark med boskap, ilsken hund och snart kanske ilsken bonde. Vår borrutrustning är troligen för stor för att bära upp för berget. Så vi tänkte börja att provborra med en annan, mindre, borr. Vi har förstås ingen borrmaskin eller fungerande borr för detta men det ordnar sig nog.
 

 

Fredag 23 maj
Åker vi ut till Furnas Lake och bygger flotte och lastar prylar... mycket prylar. Flotten vi bygger ihop blir perfekt, stabil och lagom stor.

Vi bogserade båten ut till borrplatsen. Det visar sig att det krävs en hel del meckande innan vi lyckas förankra oss stadigt på en tillräckligt bra koordinat, tiden tickar på.

Vi kommer igång att borra och allt flyter på perfekt. Borren sjunker i en takt som om det är lösare berg man borrar i... livet leker.

 

Strax börjar problemen. Vinden ligger på stadigt och vill flytta flotten, som har ett ganska stort vindfång. När borren sedan börjar gå tungt vrider sig flotten och ett ankare lossnar. Det innebär att de som inte borrar måste hålla flotten på plats med åror för att inte böja borren. Stor stress, vi måste skruva sönder flotten, en del, för att få mer plats att borra på. Efter 1,4 meter blir det stopp, borren vägrar att fortsätta nedåt. Vi drar upp den, skruvar ner utrustningen och kan bara konstatera att inget berg har fyllt kärnborren. Det börjar bli sent, dags att packa ihop.

 

 

Torsdag 22 maj

Åker vi till Furnas för att hämta tefra (löst utbrottsmaterial från en vulkan). Vi hämtar tre prover från utbrottet 1630-domen och fyra från Gaspar dome.

 

Att finna berg att borra i visar sig inte så lätt som jag trodde. Anvisningen jag fick från Universitet på Azorerna var inte överdrivet noggrann. Det närmaste vi hittade från den informationen var en porös klippformation liknande tuff (berg av tefra) som var porös. Däremot fann vi hårdare berg längre upp på berget. Frågan är, hur vet man att det är ett block som sticker fram eller om det är berget? 

Efter en sen lunch kom beskedet från Professor Pacheco, det är grönt att borra och ta sedimentprover från Furnas lake.
CHECK!

Dags att hyra dykarutrustning och ordna med flotten. Imorgon börjar vi borra!

 

Onsdag 21 maj

kl. 0400 Inser att ansökan inte tas emot ordentligt av portugisiska statens hemsida, jag får inte något bekräftelse tillbaka-och därmed har de inte fått informatin om vad jag ska göra på sjön-därav avslaget av ansökan. Skärmdumpar ansökan och skickar den till Pacheco.

Gör en ritning på en ny adapter för en cementblandare, vem ska göra den. Imorgon ska vi börja borra, vem tror på det, tillbaka på ruta 1. Ingen plattform klar, ingen borrmaskin, inget tillstånd, ingen adapter till en eventuell cementblandare och faktiskt inget bekräftat att vi får den lokala båten än.

På förmiddagen åker vi runt i Ponta Delgada med en av Evaristos anställda. Uppdrag: fixa en maskin som snurrar som vi kan använda till borren. Totalt avverkar vi 10 ställen där vi letar borrmaskin, medräknat gårdagens. Alla är otroligt snälla och de ringer till sina borrspecialistkompisar som alla kommer och vill hjälpa till. Själva blir vi, eller iallafall jag, otålig, tiden rinner iväg och jag vill åka och köpa en maskin på ett ställe som säljer borrmaskiner. Till slut åker vi tillbaka till en affär vi var i igår. De hade DeWalt-maskiner, som dock gick lite för långsamt, men som passade en adapter SDS MAX. Jag försöker få tag på mina borrexpertkontakter i Sverige, för att försöka få reda på en kritisk minsta varvtal man kan borra med, utan framgång.

När vi kliver in i affären går Johan Krantz runt i affären och gör UPPTÄCKTEN, där finns vår maskin :)
en proffmaskin. Inga övergångsadaptrar krävs, bara att plugga in och köra.

På tillbakavägen plockar vi upp en generator, 4 KW, perfekt. Evaristo ringer och säger att flotten är vår. Eftermiddagen ägnar sig Johan J. och jag att skriva ytterligare en ansökan till miljödepartementet. Otto lägger sina sista händer på den och skickar in den till Pacheco. Jag ringer Pacheco och han tycker att den är bra, han skickar den vidare till berörd myndighet. Jag frågade också Pacheco efter platserna på tefralager och berg i dager från Gaspar dome, det visade sig att han redan hade skickat över dessa.

Det börjar att vända:
Flotte: check
Borrmaskin: check
Generator: check
Koordinater: check

Nu saknas ”bara” tillståndet att borra.
Imorgon kommer vi att åka till Furnas och leta tefra och berg och hoppas på ett positivt svar från Pacheco.

 

Tisdag 20 maj

upp kl. 3.30 för att åka till Arlanda. Träffar Johan och Johan på Arlanda. Skantz respektive Johansson (Hasses son).
Framme vid Azorernas största ö, San Miguel kl. 12
Hyra bil, luncha och sedan träffa vår kontakt, Evaristo.

Ska försöka ordna något att stå och borra på kanske en båt till eller en flotte?
Vad kan man borra med?? Inser att borrmaskinerna inte kommer att passa vår typ av borrning. Tänk om! -från borrmaskin till betongblandare.

Fick tag på Pacheco, tillstånd att ha en extrabåt på sjön, klart, check!
Tillstånd att få borra, klart, check!
Köper lite utrustning till sedimentprovtagningen och lite verktyg, check!


Kommer hem sent trött och hungrig.

Mail från Pacheco, tyvärr inget tillstånd att få borra, uncheck.
Snabbmiddag-skriver en ny ansöken-kommer att bli sent ikväll.

 
Måndag 19 maj

Tillverkar de sista adaptrarna, innan avfärd.

 
Söndag 18 maj

Packa grejerna 70 kg.

 

 

Oklarheter: jag saknar tillstånd att ta prover i Furnas, jag saknar koordinater där jag ska hämta tefra och borra på land. Vi har ingen tillstånd för den lokala båten än och får vi låna båten är den för liten. Vi måste ha tillstånd för en båt till eller en flotte. Vi saknar borrmaskin+generator och vet inte vad som finns att tillhadahålla på ön. Behöver jag fler adaptrar??

 
Forskarskolan för lärare med inriktning naturkatastrofer
Svante Arrhenius väg 8, SE-106 91 Stockholm, Sweden